ILLEGALE KINDEREN
OPVANG EN SOCIALE ZEKERHEID
ONDERWIJS EN VRIJE TIJD
GEZONDHEID EN ZORG
POLITIE EN DETENTIE
FAMILIE EN BESCHERMING

Hulp bij psychische problemen

Veel 'illegale' kinderen leven in een stressvolle en onzekere situatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel van hen kampen met psychische problemen.
Hulp bij psychische problemen is ook toegankelijk voor 'illegale' kinderen.

 

Vergoeding van de kosten
Elke psycholoog die een 'illegaal' kind behandelt, krijgt de gemaakte kosten vergoed.

De psycholoog moet wel aantonen dat de ouders van het kind de zorg niet kunnen betalen. Daarvoor zal worden geprobeerd om een betalingsregeling te treffen (bijvoorbeeld elke maand een bepaald bedrag aflossen) of door aanmaningen te sturen naar het adres dat is opgegeven met het verzoek te betalen.
Als de ouders de kosten niet kunnen betalen, dan kan er een brief teruggestuurd worden waarin staat dat de ouders, vanwege hun 'illegale' status, niet kunnen werken en zelf ook niet over voldoende inkomen beschikken om de behandeling te betalen.

De psycholoog kan dan vervolgens de nota direct doorsturen naar het CAK.
Er moet dan wel een contract zijn met het CAK. In principe worden alleen GGZ-instellingen gecontracteerd door het CAK.


NTB: Kinderen die onder de verantwoordelijkheid van het COA vallen, zijn via het COA verzekerd. In dat geval worden de kosten niet vergoed door het CAK.

? Klik hier om meer te lezen over de Regeling Zorg Asielzoekers. 

 

Geweigerd?
Klik hier om te lezen wat er gedaan kan worden als een 'illegaal' kind psychologische zorg geweigerd wordt.

 

 

 

 

GGZ-instelling
Als een kind in een GGZ-instelling is opgenomen, moet deze instelling een contract hebben afgesloten met het CAK. De hoogte van de vergoeding van de gemaakte kosten hangt af van het contract dat de instelling met het CAK heeft afgesloten. Dit is het declaratieformulier voor GGZ-instellingen.

 


TENTOONSTELLING STAATLOOSHEID IN 

HET RIJKSMUSEUM

7 november 2017

Van 6 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 is de fototentoonstelling van Anoek Steketee met het thema 'Staatloos' te zien in het Rijksmuseum. Anoek Steketee portretteerde voor de fototentoonstelling Document Nederland twaalf staatlozen, van jong tot oud.

Klik hier voor meer informatie over de fototentoonstelling.

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag over de situatie van staatlozen in Nederland.  

 

KINDEROMBUDSMAN ROEPT OP TOT 

ALTERNATIEF KINDERPARDON

29 juni 2017

Het Kinderpardon doet geen recht aan de kinderen waar het om gaat en moet op de schop. Daarom presenteert de Kinderombudsman vandaag een Kinderpardon dat wél recht doet aan kinderen en roept formerende partijen op een rechtvaardig Kinderpardon een plek te geven in het regeerakkoord. Lees hier het voorstel van de Kinderombudsman.

 

KINDEREN IN GESPREK MET KAMERLEDEN 

OVER KINDERPARDON

21 juni 2017

Voor kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn zonder verblijfsvergunning is de uitkomst van de regeringsformatie bepalend voor de koers van hun leven. Meer dan 96% van de kinderpardonaanvragen wordt afgewezen. Meestal omdat volgens de autoriteiten onvoldoende meegewerkt zou zijn aan het vertrek naar het land van herkomst. Een aantal kinderen van de Ik Blijf Hier groep zijn op 21 juni 2017 naar Het Plein in Den Haag gegaan om de Tweede Kamerleden eraan te herinneren dat zij niet vergeten mogen worden tijdens de formatie. Lees hier het nieuwsbericht over de bijeenkomst op Het Plein in Den Haag.

 

UITSPRAAK: GEZINSMIGRATIEBELEID MOET

OP DE SCHOP
10 mei 2017
Op 10 mei heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een baanbrekende uitspraak gedaan in de zaak Chavez-Vilchez. Het Hof oordeelt dat een buitenlandse ouder verblijfsrecht toe kan komen bij een Nederlands kind. Het Hof heeft duidelijk gemaakt dat de rechten van de kinderen de doorslag geven en dat hun belang voorop staat. Er moet onderzocht worden of er een zodanige afhankelijkheidsrelatie bestaat tussen de ouder en het kind, dat het kind eigenlijk gedwongen zou zijn om met de buitenlandse ouder mee te reizen naar een land buiten de EU. Tot op heden vond de Nederlandse overheid dat het gezag overgedragen moest worden aan de Nederlandse ouder. Ook al kon en wilde deze ouder niet voor het kind zorgen. Dit beleid moet nu op de schop.
Lees hier het volledige nieuwsbericht over de zaak Chavez-Vilchez.
Voor een blog over de zaak Chavez-Vilchez van Sander Schuitemaker van Defence for Children, klik hier.