ILLEGALE KINDEREN
OPVANG EN SOCIALE ZEKERHEID
ONDERWIJS EN VRIJE TIJD
GEZONDHEID EN ZORG
POLITIE EN DETENTIE
FAMILIE EN BESCHERMING

Onderwijs en Vrije tijd

Elk kind tussen de vijf en achttien jaar oud heeft recht op onderwijs. Hierbij mag geen verschil worden gemaakt tussen geloof, ras of al dan niet 'illegaal' verblijf. 
  

Voor 'illegale' kinderen geeft het recht op onderwijs in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs nog relatief weinig problemen. Wanneer 'illegale' kinderen een vervolgstudie willen doen, stage willen lopen of na hun achttiende door willen studeren, ontstaan er vaak problemen.
 

Lees hier meer over:


RELEVANTE INFORMATIE


Inspectie tikt inspectie SZW op de vingers in Utrechtse MBO-zaak
September 2014

Het Stoutfonds, in 2012 opgericht door Start Foundation, betaalt boetes voor werkgevers die stages aanbieden aan ‘ongedocumenteerde’ jongeren die een beroepsopleiding volgen. Het Stoutfonds boekte hiermee succes, want de tegenstrijdige wetgeving die hieraan ten grondslag lag, werd door minister Asscher aangepast. Het Stoutfonds bleef niettemin in de lucht, want de ‘reparatie’ was niet volledig. Dat bleek onlangs maar weer eens. De rechter heeft in een nieuwe zaak nu gesproken en MBO Utrecht heeft hierin, in samenwerking met het Stoutfonds, gelijk gekregen. De boete is van tafel.

Lees hier meer.


Stageproblemen lijken opgelost
December 2012

Het is nu zeker: ook kinderen zonder verblijfsvergunning mogen stage lopen. De rechtbank bepaalde dat in mei 2012 al maar de Nederlandse overheid stelde Hoger Beroep in tegen die uitspraak. De nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher, trekt nu het hoger beroep in. Dat betekent dat stage nu ook is toegestaan voor kinderen zonder papieren
Lees hier meer

 


TENTOONSTELLING STAATLOOSHEID IN 

HET RIJKSMUSEUM

7 november 2017

Van 6 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 is de fototentoonstelling van Anoek Steketee met het thema 'Staatloos' te zien in het Rijksmuseum. Anoek Steketee portretteerde voor de fototentoonstelling Document Nederland twaalf staatlozen, van jong tot oud.

Klik hier voor meer informatie over de fototentoonstelling.

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag over de situatie van staatlozen in Nederland.  

 

KINDEROMBUDSMAN ROEPT OP TOT 

ALTERNATIEF KINDERPARDON

29 juni 2017

Het Kinderpardon doet geen recht aan de kinderen waar het om gaat en moet op de schop. Daarom presenteert de Kinderombudsman vandaag een Kinderpardon dat wél recht doet aan kinderen en roept formerende partijen op een rechtvaardig Kinderpardon een plek te geven in het regeerakkoord. Lees hier het voorstel van de Kinderombudsman.

 

KINDEREN IN GESPREK MET KAMERLEDEN 

OVER KINDERPARDON

21 juni 2017

Voor kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn zonder verblijfsvergunning is de uitkomst van de regeringsformatie bepalend voor de koers van hun leven. Meer dan 96% van de kinderpardonaanvragen wordt afgewezen. Meestal omdat volgens de autoriteiten onvoldoende meegewerkt zou zijn aan het vertrek naar het land van herkomst. Een aantal kinderen van de Ik Blijf Hier groep zijn op 21 juni 2017 naar Het Plein in Den Haag gegaan om de Tweede Kamerleden eraan te herinneren dat zij niet vergeten mogen worden tijdens de formatie. Lees hier het nieuwsbericht over de bijeenkomst op Het Plein in Den Haag.

 

UITSPRAAK: GEZINSMIGRATIEBELEID MOET

OP DE SCHOP
10 mei 2017
Op 10 mei heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een baanbrekende uitspraak gedaan in de zaak Chavez-Vilchez. Het Hof oordeelt dat een buitenlandse ouder verblijfsrecht toe kan komen bij een Nederlands kind. Het Hof heeft duidelijk gemaakt dat de rechten van de kinderen de doorslag geven en dat hun belang voorop staat. Er moet onderzocht worden of er een zodanige afhankelijkheidsrelatie bestaat tussen de ouder en het kind, dat het kind eigenlijk gedwongen zou zijn om met de buitenlandse ouder mee te reizen naar een land buiten de EU. Tot op heden vond de Nederlandse overheid dat het gezag overgedragen moest worden aan de Nederlandse ouder. Ook al kon en wilde deze ouder niet voor het kind zorgen. Dit beleid moet nu op de schop.
Lees hier het volledige nieuwsbericht over de zaak Chavez-Vilchez.
Voor een blog over de zaak Chavez-Vilchez van Sander Schuitemaker van Defence for Children, klik hier.